Originile utilizarii plutei sunt pierdute in timp, mascate de civilizatiile care, cu mii de ani inaintea lui Hristos, au descoperit potentialul acestei materii prime date de stejarul de pluta (Quercus Suber L.) si au folosit-o la obiecte zilnice finale. Dovada se regaseste in nenumaratele ramasite gasite in unele tari Mediteraniene.
„Pentru un material care a fost folosit inca din antichitate, versatilitatea-cameleon a plutei este uimitoare (...) datorita capacitatii sale de a se regenera si adaptarii sale la cerintele noilor tehnologii.”
Chimia Plutei, National Geographic
Egiptenii Antici au folosit pluta ca ustensile nautice, in arta pescuitului si in aplicatii domestice. Depasind aceste timpuri, ei au mai ales pluta pentru talpile sandalelor, fara sa-si imagineze ca trend-ul va persista si in spectacolele fashion ale celor mai prestigioase case de moda din secolul 21.
Civilizatiile Romane au continuat explorarea virtutilor plutei la incaltaminte, cum ar fi branturile, dar largind orizonturile acesteia: a fost folosita la inchiderea amforelor pentru transportarea lichidelor si in casele lor, pentru placarea acoperisurilor si a tavanelor. Abilitatile termice ale plutei pot fi deja observate in timpurile calugarilor medievali, care au folosit-o pentru placarea peretilor locuintelor, pentru protectie impotriva frigului pe timp de iarna si a caldurii pe timp de vara.
In timpul Marilor Navigari, aceasta materie prima a fost folosita la corabiile Portugheze care navigau pentru a descoperi lumea noua. In trecutul apropiat, pluta a fost folosita si pentru echipamentele militare din cel de-al doilea Razboi Mondial.
In ciuda multitudinii de utilizari, pluta a fost mereu asociata foarte strans cu vinul. Desi exista inregistrari de amfore sigilate cu pluta in secolul al treilea i.H. care contineau vin in conditii bune, revolutia majora in industria vinului are loc abia in secolul 17, cu Dom Perignon.
Calugarii Francezi, care au devenit faimosi datorita sampaniei lor, au cautat alternative dopurilor folosite in acele vremuri – lemn invelit in canepa imbibata cu ulei de masline – care nu asigurau o etansare eficienta, erau nesigure in conservarea vinului si mereu sareau. Solutia a fost pluta. Aceasta alegere a favorizat cresterea industriei vinurilor si a plutei care au evoluat impreuna pe parcursul a sute de ani. In zilele noastre, dopurile din pluta protejeaza cele mai bune vinuri, de la vinurile centenare la cele mai recente.
Potentialul plutei continua sa fie recunoscut si, intr-o lume unde inovatia si ecologia merg mana in mana, acest material stimuleaza interesul unui numar in crestere de domenii. Deci, unul dintre cele mai antice produse folosit in permanenta de omenire, continua sa dea viata la noi produse si aplicatii.
Buna, ma numesc Dorin Rotaru, fondatorul companiei CORKLINE. Am pus bazele acestei afaceri din dorinta de a aduce ceva nou pe piata din Romania, dar nu orice. PLUTA m-a inspirat. Este un material extraordinar cu caracteristici unice, iar produsele dezvoltate pe baza de pluta iti vor umple viata de Confort, Liniste si Caldura...
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si te tinem la curent cu noutatile!
Copyright © 2018 CORKLINE. Toate drepturile rezervate.