Principalele Aplicatii

La fel de nelimitata ca si imaginatia

Pluta are proprietati unice pe care nici o tehnologie nu reuseste sa le imite, dar rezultatele recente din Cercetare si Dezvolatere si Inovatia permit utilizarea performantelor tehnice ridicate ale acestei materii prime ca niciodata pana in prezent. Capacitatile acestui material sunt exploatate de catre design-eri, arhitecti si ingineri din domenii diverse din toata lumea.

 „Pluta este un material natural, cu calitati tactile si olfactive uimitoare, cu versatilitatea de a fi sculptata, taiata si modelata.” - Herzog & de Meuron, arhitectii de la Serpentine Gallery Pavilion 2012


Unul dintre ultimele succese a fost Serpentine Gallery Pavilion, mai nou parte a colectiei private a colectionarilor internationali renumiti Usha si Lakshmi N. Mittal. Proiectul, realizat de arhitectii Herzog & de Meuron si artistul chinez Ai Weiwei, este surprinzator prin creativitate si datorita faptului ca au folosit materie prima „atat de interesanta si misterioasa incat putini oameni isi dau seama ce este cu adevarat”, citat Jacques Herzog 

Pluta ofera o chemare remarcabila. In Londra, miscarile plutei au starnit curiozitatea a mii de oameni din toata lumea. In China, de exemplu, impactul Pavilionului Portughez de la Expozitia Shanghai, construit in intregime din pluta, a fost surprinzator. La fel in Gaudi’s Sagrada Familia din Barselona; in Muzeul Leonardo da Vinci din Milan, in Muzeul Nezu din Tokyo, in Stadionul Cape Town si in multe alte cazuri unde pluta este combinata atat de bine si inovativ cu alte materiale.

Principalele%20Aplicatii%202.jpg

 „Pluta este un material cu certitudine demn de atentie in design. Farmecul ei consta in combinatia dintre sarmul ei stravechi si capacitatile sale tehnologice noi.” 

Jasper Morrison

De fapt, posibilitatea de a combina pluta cu alte materiale o fac o optiune diferentiala si contribuie la importanta sa in continua crestere, nu doar in arhitectura, dar si in domenii cum ar fi design-ul. Provocarea curenta de a aduce pluta in primul plan al vietii moderne a inclus nume mari cum ar fi Jasper Morrison, Inga Sampe, Ronan si Erwan Bouroullec. O preferinta care a ajuns sa includa brand-uri de design moderne de prestigiu cum ar fi Vitra si Established & Sons. In fashion, Yves Saint Laurent, Prada, Stella McCartney, Dior, Manolo Blahnik, Costume National, Dolce & Gabbana si Gucci se mandresc cu integrarea plutei in bijuteriile sale, colectiile de imbracaminte si incaltaminte.

Mana in mana cu tehnologia de ultima ora

Combinata cu tehnologii de ultima ora, pluta sporeste performanta, confortul si farmecul produsului.

De exemplu la masini – in interiorul prototipului Mercedes F700, pluta a fost aplicata la fel de bine ca pielea – se mai foloseste la componentele interioare in autobuse, trenuri de viteza mare si avioane.

Principalele%20Aplicatii%203.jpg

Joaca un rol important si in constructia de poduri si autostrazi, in productia de energie, cai ferate, baraje si aeroporturi. De asemenea in controlul poluarii, daca este integrata in absorbanti pentru uleiuri, sau stropita sub forma de granule cu aer compresat pentru renovarea monumentelor si a fatadelor de cladiri.  

In sport, maximizeaza performanta pucului de hochei, a bilelor de golf si a mingilor de baseball, a fluturasilor de badminton, rachetelor de tenis de masa, panorilor de dart, caiacelor Olimpice si placilor de surf. Utilizari noi si surprinzatoare se nasc in fiecare zi din procesul de cercetare:  panza de pluta, hartia din pluta si firul de pluta sunt deja o realitate.

Principalele%20Aplicatii%204.jpg

In sanatate, este utilizata in vaccinuri si in curand va fi folosita sub forma de praf in cosmetice, datorita caracteristicilor sale hipoalergenice.

A fost testata si in echipamentele anti-glont datorita rezistentei sale la socuri. In cinematografie, datorita greutatii mici a plutei, granule mici de pluta sunt folosite la efectele speciale pentru explozii.

Principalele%20Aplicatii%205.jpg

Pluta nu este folosita doar pe Pamant. NASA si ESA (European Space Agency) au ales pluta pentru a proteja scuturile termice si garniturile care etanseaza navele spatiale, ceea ce confera plutei un rol important in lansarea si operarea cu succes a acestor vehicule.

Este inceputul unei noi ere de descoperire, al unui orizont mult mai glorios pentru pluta si pentru posibilitatile sale, la fel de nelimitate cum este Spatiul.


Produsul a fost adaugat cu succes la compararea produselor!