Ce este pluta?

Unul dintre cele mai extraordinare produse ale naturii

Pluta este scoarta stejarului de pluta (Quercus Suber L.), ceea ce inseamna ca este un tesut natural 100%. Structura sa consta in celule microscopice in forma de fagure din suberina si lignina pline cu aer. Alti compusi identificati in compozitia sa chimica, dar in cantitati mai mici, ar fi polizaharida, tananti si ceara.

Un centimetru cub de pluta contine aproximativ 40 milioane de celule – in jur de 800 milioane intr-un singur dop din pluta naturala.  

Despre%20Pluta.jpg

Colectata odata la noua ani, fara a vatama nici un copac in timpul procesului, PLUTA da nastere unei serii nesfarsite de produse, de la cele traditionale pana la cele mai inovative si neasteptate. Produsul de baza este dopul din pluta, dar nu toata pluta se califica pentru a fi transormata in acest obiect nobil.”

Dureaza 25 ani pentru fiecare copac pana cand poate fi decojit pentru prima data si doar la a treia decojire (la varsta de 43 ani) pluta, cunoscuta si cu numele de „amadia”, corespunde standardelor inalte de calitate necesare producerii de dopuri din pluta. Primele doua recolte – pluta „virgin” si „secundeira” – precum si cea decojita de la baza copacului, devine materie prima pentru izolatii, pardoseli si alte produse pentru domenii diverse cum ar fi: constructii, fashion, design, sanatate, productie de energie si industria aerospatiala.

PLUTA este recoltata de profesionisti specializati, de fiecare data in perioada mai-august, cand copacul este in cea mai activa faza de crestere a sa si este mai usor de decojit fara a deteriora trunchiul. Stejarul de Pluta este singurul copac al carui scoarta se regenereaza, dobandind o textura tot mai fina dupa fiecare recolta. De-a lungul duratei sale de viata, care in medie este de 200 ani, stejarul de pluta poate fi decojit de aproximativ 17 ori.


Produsul a fost adaugat cu succes la compararea produselor!