GHID DE IZOLARE FONICĂ: Ce este zgomotul indirect?
Zgomotul Indirect este a doua mare cauză a eșecurilor în lucrările de izolație fonică după montarea materialului fono-izolant in șantier. Dar de ce?
Zgomotul se propagă într-o clădire pe cale directa sau indirecta. Calea directa a zgomotului este exact ceea ce se înțelege - zgomotul se propagă direct prin perete, tavan sau pardoseală. De exemplu, un televizor pornit într-un apartament se va face auzit de către vecin prin peretele despărțitor dacă sonorul este prea tare. Zgomotul se va propaga direct prin peretele construit. Aceasta ar fi o cale directă a zgomotului. În acest caz zgomotul este foarte ușor de redus, se poate izola peretele despărțitor.
TRANSMITEREA DIRECTĂ VS. TRANSMITEREA INDIRECTĂ A ZGOMOTULUI
Transmiterea directă a zgomotului este relativ ușor de împiedicat, problema de bază în propagarea zgomotului în clădire este că acesta se transmite de asemenea și indirect prin pereții adiacenți. Transmiterea indirectă are loc atunci când zgomotul ocolește peretele despărțitor și se propagă prin tavan, pardoseală sau pereții laterali. Chiar dacă aparent zgomotul pare sa vină din peretele despărțitor, acesta se va propaga și pe aceste căi indirecte, iar acest lucru tinde să fie omis într-o lucrare de fono-izolare a unui spațiu sau la generarea specificațiilor si pot duce la eșecul lucrării.
Din păcate, industria construcțiilor din România folosește o percepție greșită conform căreia, dacă folosesc un pic de spumă sau vată pe ici-colo, aceasta va rezolva toate problemele de zgomot din clădire. Deși inclusiv izolarea pereților despărțitori este foarte importantă, izolarea zgomotului indirect care circulă prin structură este la fel de importantă.
STUDIU DE CAZ
O clădire veche a fost transformată în spații de locuit. Arhitectul a propus o anumită arhitectură de împărțire a spațiilor care presupunea construcția de pereți despărțitori. Arhitectul a introdus în proiect pereți despărțitori construiți din căpriori din lemn direct pe șapa din ciment, izolație între căpriori și două straturi de ghips-carton de ambele părți. Conform calculelor fonice, acest sistem de perete ar fi trebuit să îndeplinească cerințele proiectului. Conform proiectului, sistemul ar fi trebuit să reducă 43 dB din zgomot, testele au arătat o performanță de doar 31 dB. A fost obținută o diferență de 12 dB între partea scriptică și realitate, diferență care de cele mai multe ori poate face o diferență dramatică.
LUAȚI ÎN CALCUL MEREU CALEA ZGOMOTULUI INDIRECT
Testele au arătat că sistemul de perete construit izola de fapt conform proiectului, dar zgomotul ocolea peretele și se transmitea prin șapă. Aceasta era o cale indirectă a zgomotului, cauzând eșecul proiectului de izolare. Arhitectul nu a prevăzut acest aspect în etapa de proiectare și specificații. Pentru rezolvarea problemei am propus izolarea șapei cu un strat de 10mm de plută aglomerată la rola, cod CKL-10. Am montat izolația și am repetat testele. Peretele a trecut testul și a înregistrat o performanță de 44 dB. Am reușit sporirea performanței acustice cu 13 dB eliminând calea indirectă a zgomotului și asigurând necesarul specificat în proiect.
Acest studiu de caz arată importanța izolării tuturor căilor de propagare a zgomotului prin clădire. În acest caz particular arhitectul s-a gândit doar la zgomotul direct, dar a existat și calea indirectă a zgomotului care a dus la eșecul licurării.
Acesta nu este un exemplu singular, în cele mai multe cazuri, nu doar oamenii de specialitate, dar și oameni de rând care se lovesc de problema zgomotului iau decizia de a izola pereții despărțitori sau tavanele de zgomotele de la vecini, adesea acuzând eficiența materialului izolator de faptul că nu au rezolvat problema zgomotului. Dar de cele mai multe ori, eșecul lucrării este dat de zgomotul indirect.
DE CE EȘUEAZĂ LUCRĂRILE DE FONOIZOLARE?
În nici un caz, problema zgomotului indirect persistă doar la construcțiile noi, de fapt, clădirile mai vechi sunt mai puțin susceptibile să aibă astfel de probleme decât majoritatea construcțiilor noi. Problema zgomotului indirect apar mai ales în cazul sistemelor moderne de construcție: cadru metalic, structură de lemn, cadre din lemn, precum și în cazul pereților din zidărie pe structură din beton și blocuri din beton. Acestea sunt 4 cele mai comune tipuri de construcții care întâmpină problema zgomotului indirect.
Aceste probleme apar la detaliile de îmbinare și dacă nu sunt tratate fonic, vă puteți aștepta la probleme fonice.
CUM REZOLVĂM PROBLEMA ZGOMOTELOR INDIRECTE
Pluta expandată este un foarte bun izolator fonic, care la o grosime de 6 cm poate reduce pană la 60 dB din zgomot sau pluta expandată + fibra de cocos FON’isol CORKOCO care reduce până la 81 dB. Recomandăm utilizarea acestor 2 produse pentru izolarea pereților și a tavanelor, iar pentru pardoseală nu avem un alt produs, cu densitatea necesară să reziste la greutate, decât rolele din plută aglomerata cod CKL.
În orice situație de izolare a unui perete, tavan sau pardoseală, care aparent sunt suprafețele cu problema, recomandăm izolarea și a suprafețelor adiacente. Indiferent dacă pereții adiacenți sunt pereții noștri despărțitori dintre camere sau sunt pereți exteriori, sau e un tavan de la ultimul etaj, aceștia pot transmite zgomote indirecte.
Buna ziua, Mutlumesc pentru explicatia despre cum se propaga sunetul de mai sus. As mai avea doua intrebari: - Prin izolarea peretelui cu panou de pluta (de 5cm grosime) cu cat s-ar simti oricum o imbunatatire buna fata de prezent? (chiar daca nu sunt izolate suplimentar si tavanul.podeaua sau peretii adiacenti). Mentionez ca as vrea sa-mi izolez peretele care desparte dormitorul meu de cel al vecinului unde se afla un bebelus care plange frecvent noaptea. - Pentru a avea efect, este relevant pe ce parte a peretelui este montat panoul de pluta? (adica daca vine zgomotul de la vecin ar trebui lipit din partea lui? sau pot sa lipesc panoul si pe partea mea de perete si este ok? Multumesc frumos de raspuns!
Buna ziua, este greu de cuantificat cat va izola pluta de 5 cm, daca izolati un singur perete, nu stim exact care este calea cea mai puternica a zgomotului. Asa pluta de 5 cm reduce din vocea umana in jur de 45-50 dB. Iar acest indice va fi aplicat strict zgomotului care trece prin peretele despartitor, tot zgomotul care ajunge in ceilalti pereti va ramane la fel. Uneori este posibil sa aveti niste canale prin perete, cum ar fi cele de curent, care sa se duca in peretii adiacenti, iar prin acele canale sa se auda din peretii adiacenti la fel ca din cel despartitor. Este relevant pe ce parte a peretelui se izoleaza, mereu este recomandat sa se izoleze zgomotul la sursa, adica pe partea vecinului, in acest caz se limiteaza riscul ca zgomotul sa ajunga in ceilalti pereti, dar asta nu inseamna ca montat la dvs., materialul nu va izola, isi va face treaba exact pe peretele pe care a fost aplicata.
Buna ziua, Caut o solutie de izolare fonica!!! Sunt intrigata de vecinii de deasupra apartamentului nostru care parca merg prin sarituri inn casa. Ma intereseaza sa aflu daca as putea izola cu pluta un tavan de sufragerie (are 3,5 x 5,6 m) de bloc nou unde se aude groaznic cum merg (merg parca apasat pe calcaie!!!) prin casa vecinii de sus. As putea folosi pluta (panouri albe) sa izolez tavanul? Care ai fi randamentul de izolare? Este posibil ca o solutie in aceste situatii? Multumesc frunos pentru raspuns!
Buna ziua! La izolarea zgomotelor de impact se pot folosi atat placile din pluta expandata standard (50-60 mm) cat si placile din pluta expandata cu fibra de cocos Fon'Isol Corkoco, acestea din urma fiind ceva mai eficiente pe partea de zgomote de impact. DAR, avand in vedere faptul ca zgomotele de impct sunt de fapt zgomote care se transmit prin vibratii inclusiv prin structura de rezistenta a cladirii, acestea nu se transmit doar prin tavan, recomandat este sa izolati inclusiv cei patru pereti.
Vreau să izolez pe exterior un perete deja construit care este facut din rigips ; după placare ar trebui gletuit sau poate ramane asa ( ca design , nu știu cum v-a arăta).Mulțumesc !
Buna ziua! Peste placile din pluta expandata trebuie aplicata plasa si glet. Nu este recomandat sa o lasati aparenta.
Buna ziua, Construiesc o casa si sunt in stadiul in care am doar peretii de caramida. Doresc sa izolez fonic un dormitor de restul casei. 1) Ce straturi recomandati pentru izolarea peretilor la gata? Mai este necesara tencuiala sau nu? 2) Ce pluta ar trebui sa folosesc pentru izolarea peretilor si ce pluta pentru izolarea fonica a plafonului? Multumesc.
Buna ziua! Va recomand sa tencuiti prima data peretii, dupa care sa lipiti placi din pluta expandata 3-5 cm, peste care puteti sa trageti plasa sau sa lipiti gips-carton fonic. La tavan recomand CORKOCO - placi din pluta expandata + fibra de cocos, acest material preia mai bine zgomotele transmise pe frecvente joase, respectiv zgomote de impact. Si peste acest material se poate aplica plasa si glet.
Buna dimineata. Am următoarea problemă: respiratia vecinei mele (in urma unei operatii nereusite) produce un zgomot deranjant de sunet mediu/inalt. Spre exemplu: sunetul este asemănător unei cucuvele. Peretele interior care desparte cele doua apartamente este din caramida si are o grosime de 45-50 de cm. Cladirea este veche, istorică, cu camere mari și tavan inalt. Camerele au rezonanta. Apartamentul vecinei este mai mic, cu camere inguste si tavanul mai jos. Peretele comun este acelasi pentru 2 camere ale apartamentului meu (dormitor + sufragerie). 1. Ce varianta de pluta de izolare recomandati si ce grosime? Pluta expandată sau pluta expandată + fibra de cocos FON’isol CORKOCO 2. Este suficient să izolez doar peretele comun dintre cele 2 apartamente? 3. Se poate aplica pluta peste peretele care este deja tencuit si zugravit? Ce adeziv recomandati?
Buna ziua! In cazul dvs. recomandam pluta expandata cu grosimea de 4-6 cm. La un perete de 45-50 de cm, in mod normal nu ar trebui sa auziti astfel de zgomote, cel mai probabil peretii sunt perforati de cabluri si tevi, pe unde cel mai probabil se transmite mai intens zgomotul. Recomandam izolarea peretilor despartitori + peretii adiacenti peretilor despartitori. Placile din pluta expandata se pot lipi cu adeziv pentru termosisteme pe baza de ciment: Baumit Procontact, Mapei Mapheterm sau asemanatoare. Cu stima,
Peste placa CORKOCO - placi din pluta expandata + fibra de cocos se poate placa cu lambriu pluta de grosime 3 mm ?
Buna ziua! Nu recomandam, cocosul nu este un material stabil, se poate contracta sau expanda de la diferente de temperatura si umiditate, iar daca nu armati placile cu plasa sau gips-carton, exista riscul sa apara denivelari in timp prin lambriul de pluta care este si el moale.
Buna ziua, construiesc un duplex cu peretele depsartitor de 38cm . Peretele comun desparte dormitoarele si leavingurile. Ce produse ne recomandati pt proiectul nostru in vederea atenuari zgomotului? Va multumesc!
Buna ziua! Produsul recomandat ar fi placile din pluta expandata Standard. Daca inca nu este construit duplexul, ideal ar fi ca peretele despartitor sa fie dublu, iar pluta sa fie cuprinsa in acest perete, pentru continuitate. Daca este construit deja, placati in camerele in care nu se doreste sa se auda zgomotul. Daca placati in perete, va recomand utilizarea unei grosimi de 3-4 cm, daca o folositi in camere, recomand o grosime de minim 3 cm de fiecare parte a peretelui.
Buna ziua, am casa cu două etaje podea dintre primul și al doilea etaj este din lemn. Se aude zgomot de impact ce aș putea face ? Un material care să-l pot monta sub laminat ce pot să fac
Buna ziua! Sub parchetul laminat puteti monta rola din pluta aglomerata: https://www.corkline.ro/role-pluta/