Beneficii Sociale si Ecologice

Un focar de viata

Montado (padurea de stejar de pluta) reprezinta un important pilon ecologic, social si economic in tarile Mediteraniene. Aceste paduri sustin o ecologie unica si fragila care constituie un habitat pentru speciile rare si amenintate. Acestea reprezinta fundamentul unuia dintre cele 35 cele mai importante ecosisteme din lume pentru conservarea biodiversitatii – la egalitate cu Amazon, Savana Africana si Borneo. Peste 200 specii de animale si 135 specii de plante gasesc conditii ideale pentru supravietuire in padurile de stejar de pluta.

Beneficii%20Sociale%20si%20Ecologice%201

Adaptate perfect la clima calda si solul arid, padurile de stejar de pluta protejeaza impotriva eroziunilor si a desertificarilor. Acestea reprezinta o bariera impotriva focului, datorita combustiei scazute a plutei si isi asuma un rol important in echilibrul ciclului hidrologic. Ele asigura o contributie esentiala aerului pe care il respiram, absorbind bioxid de carbon, care fara aceste paduri ar fi degajat in atmosfera.  

Este estimat ca padurile de stejar de pluta retin anual pana la 14 milioane tone de CO₂, o contributie considerabila  pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cauza principala a modificarilor climatice.

La fel de surprinzator este si faptul ca stejarul de pluta isi sporeste abilitatile de absorbtie a acestor gaze in timpul procesului de regenerare naturala in urma decojirii – un copac decojit absoarbe, in medie, de cinci ori mai mult CO₂. Capacitatea sa  de a retine bioxid de carbon este transmisa si produselor fabricate din pluta, care continua sa asigure aceasta functie de absorbtie CO₂.

Aceste paduri sunt exemplul perfect al echilibrului dintre conservarea dezvoltarii ecologice si sustenabile – doar faptul ca nu sunt vatamati copacii in timpul decojirii plutei reprezinta un caz unic in termeni de sustenabilitate. Ele reprezinta fundamentul unei economii de viitor. Reflectand asupra faptului ca, cultura stejarilor de pluta este cea mai platita activitate agricola din lume, care include o serie larga de activitati agricole, forestiere, pasunatul forestier, vanatoarea si activitati economice – industria plutei este forta care conduce aceasta dezvoltare sustenabila, ajuta la mentinerea a mii de locuri de munca si retine oamenii pe terenurile lor.

Conform WWF – World Wild Fund for Nature, peste o suta de mii de oameni din sudul Europei si nordul Africii depind direct sau indirect de aceste paduri. Doar in Portugalia, care se mandreste cu cea mai intinsa suprafata de paduri de stejar de pluta din lume, in jur de 700 companii depind direct de aceasta economie; aproximativ 10.000 locuri de munca in fabrici; 6.500 locuri de munca in recoltare si alte mii de locuri de munca indirecte (logistica, turism, etc.).

Beneficii%20Sociale%20si%20Ecologice%202

Pluta prelucrata (in jur de 70% in dopuri) este directionata in principal catre export (90%), reprezentand 2,2% din exporturile totale ale Portugaliei.

Stejarul de pluta joaca un rol atat de important incat la sfarsitul anului 2011, a fost unanim declarat de catre Parlamentul Portughez – Copacul National al Portugaliei - si a fost protejat de lege inca din secolul al 13-lea.


Produsul a fost adaugat cu succes la compararea produselor!